30 Mart 2011 Çarşamba

Tavuk Kapaması (Trakya Usulü)


Malzemeler


1 adet alüminyum tepsi
3 bardak pirinç
1 adet tavuk
1 adet soğan
1 tatlı kaşıgı tuz
1 tatlı kaşıgı karabiber
1 yemek kaşığı sıvı yağ


Hazırlanışı

Bir tencere içinde tavuğumuza su ekleyip haşlamaya alıyoruz. Alüminyum tepsinin içine soğanımızı ince doğrayıp üzerine sıvı yağımızı ekliyoruz.
Soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz, bu aşamada alüminyum tepsiyi kullanmayıp yakma riskini göz arda etmeden hemen bir teflon tencere içinde soğanları kavurabilirler deneyimsiz ve ilk yapanlar bu yöntemi denemelerini tavsiye ederim…
Kavrulmuş soğanların üzerine pirinçlerimizi yıkayıp tuzunu da ekleyip alüminyum tepsi içinde bütün malzemeleri karıştırmaya devam ediyoruz orta ateşte pişirmeye ve harlı ateşte olmamasına dikkat edelim, pirinçlerimizi yakmadan hızlı bir şekilde malzemeleri birbirine yedirelim bu aşama çok önemlidir!
İkinci kısım haşlanan tavuklardır. Ocaktan alıp suyunu pirinçlerimizin üzerine ekleyerek karıştırmaya tekrar devam ediyoruz, bu şekilde yaklaşık 5 dk daha tavuk suyunu tıpkı pilav gibi birbiri ile özlenmesini sağlıyoruz. Ocağın altını kapatıyoruz, suyunun çekmesini beklemiyoruz bu işlem sadece tavuk suyunun pilava geçmesi içindir. Bütün olan tavuğumuzu parçalayıp tepsimizin üzerine diziyoruz üzerine karabiberimizi ekleyip 100-150 derecelik fırına veriyoruz.Fırında haşlama suyu tepside kendini çekene kadar pişiriyoruz. Dikkat edelim ve sık sık bakmaya özen gösterelim, alümünyum tepsi ısıyı çabuk ilettiğinden yemeğin yanma riski de yüksektir.Üzerine atılan baharatlar tavuğunuzun rengini koyulaştıracaktır bu sizi yanıltmasın, çünkü tavuğunuz zaten haşlanmış olduğu için yumuşaktır biraz üstünü kızartmak kafi olacaktır.Suyunu da çekince yemeğimiz hazır….
Herkesin afiyetle yemesini dilerim…
Not: Alüminyum tepsiden başka hiç bir tencere veya tepside denemediğim için bu yönde gelen sorularınızı şimdiden cevaplayamacağımı belirtmek isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder